12. og 13. september går startskuddet for henholdsvis motbakkeløpet Fjellenern og lang-/terrengløpet Trollheimen Fjellmarathon i Oppdal. Fjellenern begynner så smått å bli et velsmurt og tradisjonsrikt løp, som en del av enern-konseptet (ski, sykkel, løp og randonee), mens maratonløpet i Trollheimen er en lenge etterlengtet premiere (…arrangøren frykter at de går tom for startnummer!).

Fjellenern er et mellomlangt og mellomhardt motbakkeløp sammenlignet med andre norske. Når det gjelder løyperofil er det et forholdsvis flatt og langt parti både i starten og på slutten av løpet, men med et bratt og krevende parti i midten. Med nærhet til sentrum, mange tur-/trimmere (og familier) i løypa og åpent fjellandskap samt god «bevertning» gjennom drikke- og matstasjoner, hjelpemannskap, etc. blir løpet et flott, velfungerende og attraktivt arrangement både for elite og bredde. Dette er kanskje det eneste møtbakkeløpet der du i trimklassen kan velge å ta gondol opp, og gå ned. Upretensiøst og inkluderene slik at absolutt alle som vil ha en aktiv dag ute kan være med. Løypa er 8 km for aktiv/tur/trim og 7 km for familie-/trimklassen.

Les mer og meld deg på her.

Blide deltakere i høstsol i Fjellenern i Oppdal.
Blide deltakere i høstsol i Fjellenern i Oppdal.

 

Trollheimen Fjellmaraton

Nytt av året er Trollheimen Fjellmaraton. I bølgen av langløp, ekstremløp og andre trenings- og konkurranseformer der man kan ta seg helt ut, er det kanskje på tide at det kommer en sommerutgave som en del av tur-og trimkonkurranser blant mosjonister også til Trøndelag. Dette er spennende.

Maraton´et har to distanser å velge mellom, 21 og 42 kilometer. Den korteste løypa har ca 1000 stigningsmeter, og den lengste ca 2000. Begge løypene går uavbrutt i flott fjellterreng før de avsluttes med målgang i Oppdal sentrum. Daglig leder for Enern, Janette Hargin har flere argumenter for at mosjonister bør delta i fjellmaraton´et:

– Man kan ofte ha lyst til å løpe lengre turer i fjellet, men man vet ikke helt hvor og det krever delvis mye planlegging. Her får man alt tilrettelagt, med løypevalg og matstasjoner. Dessuten er det alltid en motivasjon ved det å melde seg på, da får man noe å trene frem imot. Å gjennomføre Trollheimen Fjellmaraton vil gi inspirasjon i lang, lang tid fremover, noe som vil gi motivasjon til videre trening. I tillegg er det jo morsomt å teste sine egne grenser, sier Hargin.

For alle som har gått Skienern, er det lett å samstemme i at løpet gir like mange synsinntrykk som konkurranseinntrykk. Oppdalsfjellene er flotte og majestetiske, og nå kan man også få denne opplevelsen sommerstid.

Fargesprakende i Oppdal. Foto: Martin I. Dalen.
Fargesprakende i Oppdal. Foto: Martin I. Dalen.

Begge arrangementene viderefører tradisjonen med å veklegge bredde-elementet. -Vi har diabetesforbundet på besøk i Oppdal denne helgen, de har Fjellenern motbakkkeløp som en del av sitt opplegg. Men vi har også Strindheim IL på treningssamling som kommer til å delta på motbakkeløpet. Utover disse har vi også de lokale langrennsjentene Silje og Kari Øyre Slind på start!

Daglig leder Janette Hargin er spesielt begeistret for årets nyvinning: -Angående Trollheimen fjellmaraton så har vi sett en utrolig interesse och jeg er nesten nervøs for at vi har bestilt for få startnummer!! Allerede har vi 129 påmeldte. Vi har navn som Ola Hovdenak, vinner av Stranda Fjort Trails for 2 uker siden som ser ut til å være i bra form. Malene Hauøy kommer også til start, hun var nå i sommer nr 3 under Tromsø Skyrace og er også i veldig bra form!

Det blir også mange raske fjellfolk på start blandet med mosjonister som velger å ta det som en tur. Vi har tilrettelagt for att alle skal kunna starte etter egne forutsetninger och att alle skal få en fantastisk opplevelse i fjellet! Vi kommer til å ha 3 matstasjoner och en velmerket trasé.

– Et stort apparat er involvert slik at vi oppnår et best mulig arrangement for våre deltakere. Dessuten håper vi på stor oppslutning av publikum rundt om i løypa, understreker Hargin.

Jag gjetter at vi kommer til å ha en vinnertid på under 4 timar, och en gjennomsnittlig løper som løper en flat mil på 50 min kan beregne ca 6 timer i denne traseen, avslutter Daglig leder for Enern, Janette Hargin.

Les mer og meld deg på her.

Write A Comment