Lørdag 8. august går den 13. utgaven av Fanaråken Opp, et av landets, om ikke Nord-Europas, mest attraktive motbakkeløp. Starten går fra Turtagrø (868 m.o.h.) på Sognefjellet og målgang er ved turisthytta Fanaråkhytta (Nord-Europas høyestliggende turisthytte), 2068 m.o.h.

Fanaråken Opp, v/2000 m.o.h., 68 meter igjen til mål. Bildet viser Olav Terum m.fl.  Foto: Christian Prestegaard.
Fanaråken Opp, v/2000 m.o.h., 68 meter igjen til mål. Bildet viser Olav Terum m.fl.
Foto: Christian Prestegård.

Fanaråken Opp er som nevnt over blant landets aller mest tradisjonsrike, prestisjefylte og spektakulære. Som et av de motbakkeløpene som startet bølgen av motbakkeløp vi ser i dag, og med den utsikten bildet avslører, fremstår Fanaråken Opp som selve rosinen i pølsa for alle som deltar i motbakkeløp. Fra toppen ser en helt ned til Sognefjorden/Lusterfjorden 2000 meter lenger ned (se bildet), og man har også godt utsyn til både Jostedalsbreen og Skagstølstindane og Hurrungane.

Derfor kan også Fanaråken Opp skilte med internasjonal deltakelse. Da 10-årsjubileet ble nådd i 2012 var det med deltakere fra 10 land. Dagens trasé er dessuten blitt til med internasjonal bistand. Store deler av den er utbedret av Sherpaer fra Nepal som et ledd i det omfattende stiprosjektet til Statens Naturoppsyn. Nepal har også stilt med deltakere i konkurranseklassen i selve løpet.

AnitaHakenstadEvertsenSlider
EM- og VM-vinner i motbakkefjelløp Anita Håkenstad Evertsen, Øystre Slidre IL som har løyperekorden i dameklassen i Fanaråken Opp. Foto: Christian Prestegård.

Fanaråken Opp blir arrangert både med trim/ mosjonsklasser utan tidtaking og med konkurranseklasser med tidtaking. Trimmerne bruker ofte å starte tidlig nok til å kunne være publikum for konkurranseløperne.

Løypa er 8,4 km i utstrekning og en høydeforskjell på 1200 meter. I følge arrangøren deltar mange skiløpere og turrennløpere i konkurransen (eller i trimklassen!) som forberedelse til vinterens skirenn.

Les mer og meld deg på her.

Se bildereportasje fra kondis.no.

Les reportasje fra TV2 Sporty.

Write A Comment