For noen uker tilbake var undertegnede på tur i typisk zeroskiføre; null(/+) grader, snøen lavet ned og luften var fuktig (det «kjentes» i hvert fall sånn ut). Både egne tidligere erfaringer og anbefalinger fra butikkpersonalet tilsa at turen likevel skulle gå bekymringsfritt. Den gang ei.

Beviset: Zeroski kan faktisk kladde. Men gode tips kan kanskje eliminere slike tilfeller.
Beviset: Zeroski kan faktisk kladde. Men gode tips kan kanskje eliminere slike tilfeller.

Som bildet viser har skiene sugd til seg nok av snø, nok til at skiene rett og slett ble umulige å gå med, langt mindre trene med.

Turen var såpass mislykket at jeg følte behov for å finne ut mer om dette, og tok bilder som «bevis». Vel hjemme tok jeg kontakt med Fischer for å finne ut om dette var noe meg måtte regne med mer av.  Henvendelsen min var kort oppsummert en beskrivelse av skiene/kladdingen, føret og min forståelse av at zeroski var «idiotsikre», dvs funket ti av ti ganger på «nullføre».

Fischer: husk å behandle skiene                                                                           Kort tid senere fikk jeg svar fra Fischer (dvs. Finor AS; Fischer Norge, et familieeid selskap som er importøren av Fischer ski-sko og staver):

«Fischer Zero ski skal fungere svært godt ved fersk våt nysnø og rundt 0 grader. Men den skal også ved riktig behandling med Zero Spray eller pulver fungere bra ved skiftende føre og også opp mot 1 minus eller 2, dvs litt tørrere (tørr=kald; red. anm.) snø. Vi har erfaring med at belegget ved enkelte fører, særlig tørrere snø kan kladde uten behandling av Zero belegget. Men med en gang vi har behandlet med Zero spray er problemet løst. Viktig at Zero belegget behandles jevnlig med nok spray/pulver og særlig hvis belegget er rubbet med sandpapir.».

…men ikke overdriv!                                                                                                 Svaret var altså, -husk å behandle skiene. -Men det har jo jeg gjort hele tiden, tenkte jeg og var ikke helt fornøyd med svaret. Jeg ringte opp Alf-Roger Holme (markedsansvarlig cross-country), som hadde skrevet svaret og ba om en ytterligere forklaring. Jeg fikk flere interessante tips som kan være viktige å ta med i bakhodet når man bruker og behandler sine Fischerski:

  • La skiene stå litt (noen minutter) etter at du har sprayet de.
  • Jo mer du rubber (bruker sandpapir) de, jo mer «aggressiv» (bedre feste) vil de bli, men også ha lettere for å kladde.
  • Du behøver ikke rubbe oftere enn når du merker at skiene mister feste.
  • Ikke rens festesålen for ofte, den kan bli tørr av det.
  • Skiene kladder lettere når snøen blir tørrere (går mot minusgrader).
  • Se video under for praktisk gjennomføring.

Oppsummert: Behandle skiene én gang med rens, sandpapir (lett) og spray. Vent deretter med all ytterligere behandling frem til skiene eventuelt begynner å miste feste/kladde igjen.

God tur!

Write A Comment