Denne høsten lanserer Madshus sitt nye konsept, Madshus empower. Turrenn.net har spurt Madshus hva det er, og hva det betyr for turrennløperen.
Madshus går bredt og tydelig ut med annonsemateriell om sitt nye konsept Madshus empower.
Madshus går bredt og tydelig ut med annonsemateriell om sitt nye konsept Madshus empower.

 

Reklamemateriellet går relativt høyt ut og lover «Smartski med integrert chip», «..du kan lekende lett justere skiene etter forholdene» og «Vissheten om at du kjøper de perfekte skiene for dine behov». Dette er selvsagt spennende for turrennløpere som – let´s face it – har store potensielle marginer å kutte med revolusjonerende bedre utstyr. Da undertegnede så reklamemateriellet ble jeg nysgjerrig på hva en ´smartski´ er, hvordan man kan ´justere skiene´, hvor innovativ teknologien som Madshus presenterer egentlig er, og hvilke fordeler den kan representere for en turrennløper.

Derfor ble det sendt et tosifret antall spørsmål til Madshus om skiene og teknologien. Det kom behørig respons i løpet av kort tid. Svarene fra Madshus kan du lese nederst i artikkelen.

Mitt inntrykk på bakgrunn av svarene av dette konseptet er todelt.

Lettere å kjøpe, bruke og behandle skiene                                                 Først og fremst er jeg helt sikker på at mange vil oppleve dette konseptet som en forbedring sammenlignet med hva som finnes av produkter, kjøpshjelp og smørings/behandlingstips ellers. Trening og aktivitet på ski utfordres alltid av vær- og føreforhold, en voksende smørningsjungel og ulike skiprodusenters varierende ideer om hvordan en ski bør se ut og oppføre seg. Som i mange andre situasjoner i hverdagen i dag løser vi mange av utfordringene og spørsmålene vi har ved hjelp av elektronikk, data og «apper». Så også her.                                                                                                              Empowerkonseptet vil gjøre det lettere å smøre ski, og det vil gjøre deg bedre i stand til å kjenne/forstå dine egne ski. Det er fordi det vil bli enklere å finne de skiene som passer aller best til din vekt, høyde, og ferdighetsnivå. Madshus har nemlig – i motsetning til tidligere – målt hver eneste ski nøye og individuelt med avanserte måleapparater, og gjør dataene tilgjengelige for deg. Og dette er den mest konkrete og sentrale delen av det nye konseptet; deretter har de gitt skien en ID og merket skien med denne ID´en i form av den integrerte chipen de forteller om i materiellet sitt. Dermed kan du i teorien hente alle spesifikke data for akkurat ditt skipar når som helst, fra Madshus´ database. Kort sagt betyr det at de gjør jobben lettere for butikkpersonalet, og samtidig gjør de dem bedre i stand til å gi deg de aller best passende skiene som de har i butikken. Selve utgangspunktet for denne manøveren fra Madshus er at hver enkelt ski som kommer ut fra en fabrikk har mer nyanserte egenskaper (eller avvik fra en idealstandard) enn det butikken får frem gjennom å be deg stille deg på skia eller sette den inn i spennmåleren som henger på veggen. Spennet i hver ski er ulikt gjennom hele skiens lengde, og dermed varierer smøresoner, smøringstykkelse og kravene skiene stiller til den som går oppå de.

Du kan dermed nå gå ut av butikken med større trygghet om at du kommer til å trives bedre, og gjerne gå litt fortere med nettopp de skiene du har fått utlevert. Sannsynligvis kan du også tilpasse deg ulike føreforhold, eller eventuell vekt- eller ferdighetsforandring bedre gjennom de årene du bruker skiene med appen deres (mer om det nedenfor).

Likevel ingen teknologisk innovasjon                                                                  På den annen side er dette strengt tatt ikke noe helt nytt, teknologisk sett. Det er ingenting som er patentert. Selve skiene er de samme som før. Chip´er har vi hatt lenge og brukt til mye. Mange har sikkert også sett at butikker har fått nyere og mer moderne spennmaskiner i skiavdelingen allerede, og mange har sikkert også fått målt opp skiene sine grundigere enn før – i butikken – på samme måte som Madshus allerede har gjort på fabrikken. Jeg lot meg et øyeblikk forlede til å tro at selve skia og chipen i den representerte ny teknologi som til og med gjorde at jeg kunne endre skiens egenskaper for eksempel etter føret. Det hadde jo vært fantastisk. Men den gang ei… Dette er ikke en teknologi som gjør skia i seg selv bedre. Men det er bruk av eksisterende og kjent teknologi satt sammen på en måte som gjør din bruk av skiene enklere, for deg.

Fremdeles en utfordring med vær og føre                                               Appen som følger med konseptet skal jo også gi deg smørehjelp, men en viktig faktor når man smører ski er jo å tolke både svært lokale værdata (fra akkurat der du er), og de snøforholdene du møter i ulike deler av akkurat den løypa du går i. Nå har jeg ikke testet selve appen, men om den skulle kunne ta seg av slike problemstillinger vil den i tilfellet gi deg svar på spørsmål som ikke engang yr.no eller andre værtjenester har tilgjengelig i dag. Og så må den jo i tillegg også sortere ut og forstå seg på ulike skismurningsmerker på en nøyaktig måte. Til dine forhold. Den dagen. Akkurat der du er.

En app skal gi smørehjelp, tracke turene dine og holde orden på skiene dine (hvis du har flere empower ski, vel og merke), blant annet.
En app skal gi smørehjelp, tracke turene dine og holde orden på skiene dine (hvis du har flere empower ski, vel og merke), blant annet.

Og vil du kunne være i stand til å stille nøyaktig det rette spørsmålet til appen – og få det korrekte svaret – når du står der 2 mil ute i løypa og føler at skiene ikke presterer akkurat slik du synes de skal? Kan du skrive «bakglatte ski» på appen, og så få en korrekt feilrettingsprosedyre som gjør skiene bedre? Eller forklare at nå har du endelig fått god nok balanse oppå skiene? Jeg er skeptisk. Av spørsmålene og svarene under ser man også at de beste utøverne som bruker Madshus først og fremst vil bruke teknologien til å sortere/arkivere ski og informasjon om bruken av de. Ikke til direkte forbedringer av skienes eller egne prestasjoner.

Mitt intrykk er at dette er en spennende forbedring for den jevne turskiløper, med enklere skihold, bedre skiopplevelse og bedre hjelp til skismurningen. Men dette er likevel ingen teknologisk innovasjon slik salgsmateriellet kan gi uttrykk for. Nøyaktig spennmålinger kan du få på hvilken som helst ski, i mange butikker. Og å treffe med rett skismurning tror jeg fremdeles er forbeholdt kjentfolk, og skiløpere med erfaring.

PS, du kan lese mer om andre spennende produktnyheter fra Atomic og Salomon her.

Svarene fra Madshus (Per Wiik, Global Marketing Manager) kan du lese nedenfor.

Spørsmål: Jeg oppfatter teknologien slik at den består av en app og «noe» i selve skia. Apper kjenner de aller fleste til, men hva er det i skia? Hva gjør chipen? Krever den strøm?
Svar: I skidorna ligger en chip som är en slags ide («I.D.»; red. anm.), den kommunicerar data från vår database til appen, den kräver icke ström.

Hvilke personlige fysiske verdier trenger appen fra brukeren?
Svar: För att få bäst optimisering så lägges de fysiska data som vikt, längd, åkfärdighet in på den personliga appen.

Forstår jeg det rett hvis man ikke kan fullføre registreringen selv, men må innom en butikk for å fullføre registreringen av den fysiske profilen? Og er det kun G-Sport og G-Max butikker som kan hjelpe med dette?
Svar: För konsumentappen så kan alla registrera själv, i butik finns en speciell butikslösning som har lagerfunktioner och en mer detaljerad översikt och database.

Hva skjer, helt konkret når dere (fra annonsen:) «…matcher Madshus toppski spesifikt og presis til (min) unike profil»?
Svar: All data om skidorna ligger lagrad i vår database, alla smörezoner, spenn kurver, spenn höjder etc, när du matchar din profil mot det skiparet så får du tillgång tillrekomenderade smörezoner, spennhöjder etc.

Dere skriver om Madshus empower prestasjonsapp; er det meningen at denne skal/kan ta over for de ulike treningsapper som folk bruker, som Endomondo og Sports Tracker? Eller gjør denne noe annet (i tillegg)?
Svar: Det unika med appen är att du kan optimasera det paret du köpt med din åkarprofil, i övrigt finns tracking funktioner etc,som en extra värde, men grundtanken är inte att marknadsföra denna som en specifik träningsapp ala det som redan finns på marknaden, som sagt det unika är möjligheten att göra skidans unika egenskaper transparant för våra kunder.

Hva ligger det konkret i at man «alltid har skienes eksakte DNA med seg, og at du lekende lett kan finjustere dem etter forholdene»? Er dette en smørehjelp?
Svar: Smörehjälp finnes, om förhållander skulle skifta har vi olika rekomendationer, om vikt på löpare skiftar så följer smöre rekomendationerna och justerar sig efter de data, vikter etc man programerar in.

Hvilken forbedring tidsmessig (eksempelvis %-vis)vil en typisk turrennløper kunne forvente fra denne teknologien?
Svar: Turlöpare får en bättre översikt över de dynamiska egenskaperna i skidan, detaljerad smörerekomendation och kammarhöjd info. Vi gör skidsalget transparant och du kan se vad som köps, med rätt utnyttjelse av de datan vi ger så ger det stora möjlighteer till förbättrad prestation.

Vil teknologien gjøre selve skiopplevelsen bedre, i tillegg til prestasjonen?
Svar: Waxhelpern ger bra rekomendationer om att smöra, för de som tidigare är osäkra på smöring och tar hjälp av detta kan direkt få en bättre total upplevelöse. för de som är intereserade att tracka, lagra data, lagra skidturer , har denna möjlighet till förbättrad total upplevelse

Bruker noen av de Madshus-sponsede eliteutøverne denne teknologien?
Svar: Alla löpare och team introduceras nu för denna teknologien, vi ser att löpare kommer bruka sig av teknologien för atthålla reda på sina skiparker och föra statistik, samt även vid skiplockssituationer kunna snabbara finna och plocka ut material som pasasar.

Hvilke forventninger har dere til påliteligheten og enkelheten (i bruk) for svette fingre og kalde ski i for eksempel 10 minusgrader etter to timer ute i løypa?
Svar: Samma förväntningar som vanligt bruk av smart telefoner etc.

Fra en reklamebrosjyre kan jeg lese om sertifiserte Madshus empower-teknikere. Hva betyr det? Og brosjyrene forteller også om muligheten til å holde orden på skiene, hva ligger i det?
Svar: Det finns möjligheter för de som har mer än ett par ski att kunna lagra och föra statiskik på sitt utstyr, skiturer, prepareringar, slipar, etc.

Hva er forskjellen på denne teknologien og en moderne spenn-maskin (som måler spenn langs hele lengden av skien) mange butikker nå har tilgjengelig, som kan brukes for alle skimerker?
Svar: Det är detta som är Madshus empower, vi har på Förhand målat upp alla skidata på skidorna, lagrat alla kurvor, spenn, spennhöjder och alla dynamiska skidata, och lagrat dessa i databaser, i utstyr vi har som är väldigt avanserade, och säkra. Madshus empower kommunicerar detta, via vår database till butiker och slutkonsumenter, via retailer tablets, och konsument app.

Write A Comment