Årets første sesongvarsel for vinteren er kommet fra Yr. Selv om det er usikkerhet knyttet til disse, antyder disse varslene en ny vinter med lite snø og kanskje mer regn enn det vi skiløpere ønsker og er vant til.

Både tidligere år, og denne sesongen, blir renn avlyst på grunn av snømangel. Langrenn.com melder foreløpig om fem avlysninger og en endring.

Turrenn.net har spurt kommunene                                                    Turrenn.net har sendt ut en e-post til de største kommunene i landet for å finne ut om de er redde for lokal snømangel, om de har noen beredskap og om de har alternative treningsområder å foreslå hvis de mest brukte områdene «svikter».

Dessverre ingen snø i sikte enda. Hvordan blir vinteren i år?
Dessverre ingen snø i sikte enda. Hvordan blir vinteren i år?

Svarene tyder på at stemningen er rolig men med noen tegn til bekymring både for snø og konsekvenser for befolkningen. Men de aller fleste har alternativer klare.

Se spørsmålene kommunene fikk, og svarene vi har fått inn under.

Turrenn.net sendte følgende spørsmål til de ulike kommunene: 

  1. Det er meldt om en generelt sett mildere vinter enn vanlig i landet. Det kan føre til utilstrekkelig nedbør i form av snø, og mer regn. Hvordan tror dere det vil slå ut lokalt hos dere, ift. mulig klargjøring av løypenett ?
  2. Hvilken eventuell beredskap har dere for manglende snø og løyper i deres område (da tenker jeg på snøkanoner, tilkjøring av snø, etc.)? Når setter dere eventuelt i gang denne beredskapen?
  3. Dersom det vil komme til å mangle snø i de mest vanlige/besøkte områdene, og det ikke finnes konkrete beredskapsmuligheter, hvilke andre områder i nærheten foreslår dere at publikum kan oppsøke?

Svarene fra kommunene (PS! svarene er sortert alfabetisk etter kommunenavn):

Bodø Kommune ved Nils Hugo Skoglund:

Bodø kommune har i overkant av 30 km med lysløypenett som vi preparerer og lager løyper for skigåere.

Bodø kommune har også en skistadion på Bestemorenga som vi prioriterer å ha god kvalitet i.

På Bestemorenga har vi 3 snøkanoner og kjører i gang snøproduksjon så snart det meldes om kuldegrader over tid.

Det er kort vei til nabokommunen som har mer stabile snøforhold og tidligere snø enn i Bodø. Avisene er tidlig ute med å lage sak om dette og det er også velkjent blant skiinteresserte om hvor det er mulig å gå på ski når snøen kommer.

Bærum Kommune ved idrettsjef Dag Leween Stien:

  1. Løypenettet i Bærum er for lengst klargjort for vinteren.
  2. I Bærum er det to steder med snøkanonanlegg, som driftes av idrettslag (med kommunal støtte til vannavgiften – Einåsen og Fossum). Kommunen har ressurser i en viss grad til å kjøre snø dersom det ikke kommer naturlig snø (ved bruk av personell som ellers skulle ha kjørt løypepreppemaskiner.
  3. Vi samarbeider med Skiforeningen (kjerneområde Holmenkollen (red. anm.)) om informasjon om løypenettet, så rådet fra oss vil nok være å følge med der.

Nedre Eiker Kommune ved Espen Lysaker:

1. Vi får som regel litt snø inne på åsen. ( 500 moh ) så vi får begynt i noen skogsbilveier.

2. Vi har ikke noen muligheter til å bruke snøkanoner eller tikjøring av snø. (IBK lokalt idrettslag kan lage en liten km v optimale forhold)

3. Vi har Lier Ski i nabokommunen som har et bra kunstsnø anlegg inne på åsen v Eiksetra, vi anbefaler dette eller å reise til fjells.

Rana Kommune ved Pål Homnes:

Vi ligger ute på skisporet.no og her finnes informasjon om oppkjørte løyper.

  1. Foreløpig har det  ikke vært noe problem for oss.
  2. Vi har ikke hatt behov for noen slik beredskap men det diskuteres å anskaffe snøkanonanlegg.
  3. Vi har en god del muligheter for løypekjøring i fjellet.

Røyken Kommune ved Cato Steinsvåg, Enhetsleder Park, Idrett og Friluftsliv:

  1. I Røyken kommune kjøres det skiløyper i varierende terreng over store deler av kommunen. Vi har lavereliggende og kystnære områder som er relativt utsatt ved milde vintre. Høyereliggende områder lenger inn i marka har bedre snøsikkerhet. Alt i alt er løypenettet i Røyken middels utsatt for milde og snøfattige vintre.
  2. Det finnes per i dag ikke kunstsnøanlegg i kommunen. Det eksisterer normalt heller ingen snøberedskap på annen måte.
  3. Ved vanskelige snøforhold, anbefales det å sjekke nettressurser for oppdatert løypeinformasjon. De beste områdene har ofte mye mer snø enn man skulle tro. De viktigste ressursene er skiforeningen.no (under Kjekstadmarka), samt facebooksiden Skiløyper i Baarsrudmarka/Røyken Øst.

Tromsø Kommune, ved Henrik Romsaas

  1. Tromsø hadde snø som muliggjorde skigåing i lysløypa på Tromsøya fra 1. november. I litt over to uker var det ok skiforhold før regn og mildvær tok skiføret. De siste tre årene har det vært gjort et stort arbeide med å utbedre lysløypenettet på Tromsøya og det siste året også på Kvaløya. Nye, brede turveier muliggjør tråkking med maskin på bare 15 cm snø. Tromsø er derfor godt rustet for å tilby langrennsforhold ved snøfall, men er som andre steder langs kysten utsatt for mildvær i perioden før jul.
  2. Tromø skiklubb langrenn har startet opp et prosjekt med snøkanoner på Tromsø skistadion. Her ble det produsert noe snø i helga før mildværet kom og erfaringene fra produksjonsstarten er gode. Ved kaldt vær kan det forholdsvis raskt produseres snø til en sløyfe på skistadion. Det vurderes også sommersnølagring. Tidligere har det vært tilkjørt snø til f.eks Tromsø skimaraton. Dette har fungert godt.
  3. Oladalen på Kvaløya (ovenfor Storelva skistadion) kan ofte by på gode skiforhold tidlig i sesongen. Kvaløysletta skilag har tidvis kjørt løyper for fristil og klassisk i Oladalen.

Trondheim Kommune ved Heidi Arnesen

Løypekjøring i Trondheim kommune vises fortløpende på skisporet.no. Det kjøres normalt spor i Strindmarka (øst for sentrum), Bymarka (vest) og Tillermarka (sør). Ved første snøfall er bomveien fra Henriksåsen-Elgsethytta (ca 6 km t/rt) ofte første mulighet på natursnø. Videre er lysløypa på Fjellsetermyran (ca 5 km ) et relativt sikkert stedet for skitur. Ved lite snø bidrar Trondheim skiklubb sammen med andre skiklubber med god dugnadsinnsats for å spa snø inn i disse løypene ved behov.

I tillegg fins det kunstsnøanlegg i Granåsen skisenter og på Saupstad skistadion som dekker et løypenett på hhv ca 2,5 km og 2,5 km.

Oppdatert av turrenn.net (25.11) : adressa.no melder om ca 1 km kunstsnøløype på Saupstad.

Ullensaker Kommune ved Haakon Fjone

  1. Vi vil få kortere skisesong og i deler av kommunen som er kjent for å ha lite snø fra før vil det sannsynligvis ikke bli kjørt skiløyper. Folkehelsetilbudet til befolkningen vil bli svekket på vinterstid når vi ikke har skiløyper å tilby lokalt.
  2. Vi har ingen snøkanoer i kommunal regi, det er heller ikke aktuelt å tilkjøre snø.
  3. Vi vil foreslå at lokalbefolkningen da benytter Romeriksåsen

Ålesund kommune, ved Elisabeth Rundtom leder i Emblem IL Langrenn.

1. Vanskelig å spå været. Vi er generelt vant med ustabile og variable sesonger her på Emblem / Ålesund. Vi planerer og vedlikeholder løyper slik at små snømengder gjør det mulig å tråkke.

2. Vi har ikke snøproduksjon eller muligheter for tilkjøring av snø. Vi planlegger snøproduksjonsanlegg, kort løype.

3. Om snø høyere opp / andre snøretninger kan følgende alternativ være mulig: 1) Fjellsetra ved Sykkylven 2) Strandafjellet 3) Løypenett: Fylling/Skodje – Tomrefjord – Ørskogfjellet 4) Stordalen 5) Valldal 6) Engesetdal 7) Vaksvikfjellet 8) Molde skistadion (muligheter for kunstsnø) 9) Bjorli (muligheter for kunstsnø)

 

Write A Comment