Høst- og rulleskiføre. Fuktig bakke og blader gjør bakken sleip. Og kommer jeg forbi lastebilen lenger nedi bakken? Hva venter meg bak svingen? Husk at du alltid må kunne stoppe på den synlige delen av veien.
Høst- og rulleskiføre. Fuktig bakke og blader gjør bakken sleip. Og kommer jeg forbi lastebilen nedi bakken? KOmmer det noen ut fra stikkveien rett bak? Hva venter meg bak svingen lenger ned? Husk at du alltid må planlegge slik at du kan stoppe på den synlige delen av veien.

Høsten ser ut til å bli ekstra lang og vi republiserer denne artikkelen fra i fjor høst:

Straks blar alle dingser sin elektroniske kalender over fra oktober til november. Noen går allerede og ser ut av vinduet etter årets første snø. De som ikke vil vente til da har nok allerede unnagjort endel rulleskiturer. Høsten er høysesong for det.

Men mange kvier seg: Hvordan stopper man på rulleski? Ruller de ikke utrolig fort? Er ikke bilistene rasende på alt og alle som viser seg rullende i trikot?? Neida. Nå har jeg selv lagt bak meg såpass mange mil på rulleski at jeg synes jeg har fått noen nyttige erfaringer som jeg gjerne deler.  Her er oppskriften på en (fortsatt) vellykket rulleskihøst:

 • Bruk alltid hjelm.
 • Gå eller jogg i nedoverbakkene hvis du er skeptisk til farten. Ta av rulleskiene, og ta beina fatt i de bratteste bakkene. Det er ikke flaut, det går fort å løsne og sette på seg skiene igjen. Og jogging er også trening. Eller les denne artikkelen om praktiske rulleskitips, inkludert bremsing.
 • Ja, du KAN ploge (søk på youtube, det ligger mange, for mange til å linke til herfra, videoer der. Bruk søkeord «ploge…» eller «bremse på rulleski»). Et at de spørsmålene jeg oftes hører (og som jeg lurte på selv) er om man kan ploge som på vanlige ski med rulleski. Ja, det kan du selv om friksjonen mellom gummihjul og asfalt er mye større. Det betyr at farten går saktere ned, at det er tyngre å stive av foten mot bakken/skia, og at du trenger lengre tid på å stoppe (fordi du ikke kan «ta i» like mye som på snø på grunn av friksjonen). Det er dessuten vanskelig å senke farten med ploging hvis den har blitt høy nok. PS! Dersom det er grus der du ploger må du dessuten lette helt på trykket mot bakken. Hvis ikke sklir rulleskia ukontrollert og sjansen for å deise i bakken er ca 1:1. Da må du heller ta av rulleskiene og gå/jogge ned.
 • Vurdér å kjøpe de mykeste hjulene. Rulleskihjul kommer (som regel) i tre utgaver, som er variert med ulik hardhet. Det betyr ulik rullemotstand. De beste skiløperne går med de mykeste hjulene for å få best mulig trening. Jeg har ikke prøvd det selv, men har vurdert å kjøpe de mykeste for de ruller antakeligvis saktest også i nedoverbakkene (?). Vet du noe om det? Kommenter under!
 • Godt utstyr = bedre hjul, mindre vibrasjon. Rulleski er ikke utstyrsområdet jeg ville spart penger på. Som jeg har skrevet annet sted på denne siden kan billige hjul fortere gå i stykker. Det er ikke gøy i 30 km/t i en nedoverbakke. Swenor har nydelige rulleski med trekjerne, noe som tar opp mye vibrasjon fra ruglete asfalt. Et lass av rulleskivelvære og lettere å kontrollere, spør du meg.
 • Ikke TA plass, GI plass. Mange skiløpere går to i bredden i veien og anbefaler også andre å gjøre det. Rasende bilister synes ikke det er noen god ide, og det gjør heller ikke landslagssjef Åge Skinstad. Det gjør ikke jeg heller. I løpet av mine omtrent 100 mil på rulleski har jeg aldri opplevd en hissig sjåfør, men heller det motsatte. Bilister som hensynsfullt venter med å kjøre forbi. Jeg tror det er fordi jeg aldri krever plass, eller gjør meg større enn det jeg er. Jeg  innser at det er jeg som får vondt om noe skulle skje. Derfor stopper jeg som regel opp med langrennsbevegelsene når biler kommer opp bak meg og står i ro med stavene langs kroppen. Det kan virke som at bilistene setter pris på det.
 • Bruk sykkel og gangvei når du kan. På samme måte som forrige punkt er det lurt å bruke sykkel og gangvei når man kan. Vi turrenn-trimmere går saktere enn eliteløperne og utgjør dermed en mindre trusel og risiko for gående.
 • Kjenn løypa, planlegg turen. Både i forhold til manøvrer, svinger, bakker, osv. er det lurt å vite hvordan veien er lengre frem enn det du ser. I sommer kunne vi lese om landslagsløpere som kvestet seg fordi de ikke visste hvordan veien så ut i bunnen av bakken. Da kan du heller ikke planlegge farten. Det betyr også at du bør bestemme deg for hvor du skal gå før du går ut på tur.
 • Vær forberedt – veivesenet ruler. I denne artikkelen  kunne vi trøndere tidligere i høst lese om en rulleskiløper som overraskende møtte et hull i fortauet på rulleskituren sin. Veivesenet uttrykker utrolig nok at hullet er «korrekt merket». Det betyr et varselskilt klemt helt inntil hullet. Ikke 100 eller 500 meter før, som enhver fornuftig person ville valgt. Pass dem for Veivesenet, med andre ord!
 • Se alltid etter en mulig kriseløsning. Når du kommer til veikryss, gang- og sykkelveitunneller under bilveien, etc., kan det hende at du plutselig møter uforutsette hendelser som for eksempel et barn på sykkel som vingler inn i synsfeltet og veibanen «din». Da er det smart å ha sett seg ut en gressflekk du kan hive deg til siden på, hvis den finnes, da…
 • Skulle du falle og bli skadet er det en fordel at det er enklest mulig å få hjelp. Da kan Smart113-appen være akkurat den hjelpen du trenger.
 • Når du er på gang- og sykkelsti må du huske at de færreste forventer å møte deg (gjelder også forrige punkt). Og like få bryr seg om å gå et skritt eller to til siden. Lik det eller ikke, men sånn er det ofte. Ta heller selv ansvar for å ha fri bane til enhver tid. Slå gjerne stavene mot hverandre hvis du kommer bakfra og du skjønner at du foran deg ikke er klar over deg. Da blir de klare over at du kommer.
 • Følg med på veien og omgivelsene, ikke bruk headphones! Å gå på rulleski krever full oppmerksomhet fra alle som ikke har et gudegitt akrobattalent. Fortauskanter, grus, trafikklys, fotgjengere, små hull, kumlokk å sette fast staven i, og så videre, er alle elementer som kan sende deg i bakken eller noe enda verre. Følg alltid med, også med ørene.
 • Husk klær med, eller andre former for refleks. Du kan også bruke hodelykt på rulleski. Bruk gjerne også sportsbriller; støv eller andre partikler kan ellers uforvarende treffe øyet og få deg i ubalanse en vindfull dag.
 • Husk at tørt underlag på høsten likevel kan bety glatt underlag, hvis det er minusgrader. Fuktig underlag på høsten gjør ofte blader og løv fra trær til en skummel glid-felle.
 • Hvis dette ble for mange tips og advarsler finnes det etter hvert mange rulleskiløyper i Norge. De er like gode å bruke om du ikke skal gå for langt (og rolig).
 •  Når snøen kommer begynner man å strø med grus. Husk at hvis du går på rulleski etter at den første snøen er smeltet så ligger fremdeles grusen der i større mengder enn du er vant til. Grus er vanskelig å svinge og bremse på!
 • Oppdatering: For deg som har forholdsvis nye Rottefellabindinger på dine rulleski er denne artikkelen viktig!

Skiforbundet har dessuten laget noen rulleskivett-regler. Du kan også lese denne artikkelen med noen rulleskiutstyrstips.

Write A Comment