Endomondo brukes av svært mange. Deriblant meg, frem til treningsdataene mine forsvant og folkene i Endomondo ikke var mulig å få i tale. På mystisk vis har dataene nå dukket opp igjen, et par år senere...
Endomondo brukes av svært mange. Deriblant meg, frem til treningsdataene mine forsvant og folkene i Endomondo ikke var mulig å få i tale. På mystisk vis har dataene nå dukket opp igjen, et par år senere…
Treningsapper er nå allemannseie. Enten du går til butikken, Galdhøpiggen eller trener for skirenn kan du til både egen og andres forlystelse dokumentere og viser frem dine prestasjoner.

Selv har jeg gjennom flere år med trening vært innom, og prøvd forskjellige merker, men jeg har enda ikke funnet et som jeg 100% kan stå for, og anbefale til andre.

For mange år siden startet jeg med min første løsning. Det var faktisk ikke engang en «app», men en nettside der jeg nøysommelig kunne trekke opp treningsruten jeg hadde løpt, eller gått på ski ved hjelp av musa på datamaskinen og et kart på skjermen. Det var selvsagt  tungvint, og da jeg fikk nyss om Endomondo, som sporet ruta mi for meg med GPS var det selvsagt et enkelt valg. Den nevnte første tjenesten het Shapelink, og har faktisk vært på markedet lenge. Da jeg så på nettsiden deres nå nettopp har de selvsagt oppgradert med GPS-tracking, og ser ut til å være en fullvoksen tjeneste på linje med de fleste andre. På grunn av sin fartstid er de kan hende verdt å teste ut?

Tilbake til Endomondo. Endomondo fungerte helt strålende og la hele tiden til mange nyttige funksjoner i appen. For eksempel kunne jeg etter økt dra en markør gjennom ruta på kartet og se hvor lang tid jeg hadde brukt, meter for meter. Det syntes jeg var en veldig bra funksjon. Mange andre bruker også Endomondo og dermed er delingsaspektet bra for de som synes det er viktig.

Problemet med Enodmondo oppstod da alle treningsdata en dag plutselig var borte. Samme hva jeg prøvde var de ikke å oppdrive, og flere eposter til Endomondo gjorde ikke saken bedre. Dataene var tapt for alltid, og da byttet jeg leverandør (det skal innrømmes at problemene kan ha startet ved at jeg brukte to ulike telefoner og kan ha gjort noe uforvarende med kontoen min. Men jeg synes likevel ikke det er holdbart at dataene forsvinner, og at Endomondo ikke gir lyd fra seg når jeg trenger hjelp.). For et par måneder siden fikk jeg forøvrig en e-post fra Endomondo om at de savnet meg… Da jeg svarte med det ovenfor nevnte ble det stille igjen…

MEN: I det jeg skrev denne artikkelen prøvde jeg å logge meg inn på Endomondo igjen, og gjett hva som dukket opp… Dessverre for Endomondo er det for sent to år senere, uten noen beskjed at feilen er rettet opp.

Jeg tror faktisk det gjelder generelt at alle som lager en «app» også må tenke på oppfølging, feilretting og kundeservice, ikke bare teknologiske utvidelser. Her synes jeg Endomondo har sviktet fullstendig.

Neste på lista som fikk prøve seg var RunKeeper. Det var en noe enklere app uten like mye fuksjonalitet. Nå har de også integrert seg med en kaloritellerapp (som jeg ikke hukser navnet på i farten), for den som er interessert i sånt (for meg er det mye viktigere hvor mye jeg trener enn hvor mye/lite jeg skal spise). Nå er jeg kanskje litt lett påvirkelig, men jeg ble etter hvert skikkelig iriitert over en stemme som hele tiden fortalte meg hvor langt jeg hadde sprunget (underveis), og som hele tiden heiet på meg. Fint det, men hva når man ble lei? Jeg klarte aldri å finne ut av hvordan jeg slo den av.

Ut med RunKeeper.

Siste forsøk fra min side er Sportstracker. Jeg har kjøpt en Pro-versjon, som selvsagt koster noen få kroner i måneden, mindre enn 50 kroner. Denne appen har jeg vært veldig fornøyd med, den er på mange måter en kombinasjon av de to forrige, med tanke på funksjonalitet (mange fine funksjoner, for eksempel oppsummeringer av ukentlig, månedlig innsats, m.m. – og man kan sette personlige mål for distanse tilbakelagt, kalorier brent, etc. over en gitt tid) og pålitelighet (ingen data borte enda. Kryss i taket!). MEN: Som jeg skrev i et innlegg for kort tid siden: Nå er all data (dvs oppsummeringene; løypa og kilometertellingen har fungert) fra en av øktene mine borte. Dermed blir jeg litt skjelven igjen. Hvor lang tid tar det før alle data er borte, tro?

Jeg har ikke fått gjort noe med dette i form av e-post til Sportstracker, osv. Men det er – uavhengig av app – viktig å huske: Tross alt er formen den samme, selv om jeg ikke får dokumentert hver tur, eller om jeg mister data. Jeg vet uansett det jeg trenger om det store bildet: hvordan jeg ligger an i år i forhold til for eksempel fjoråret.

Dessuten har jeg i kjedelige stunder tatt meg bryet med å kopiere alt av data til excel (Sportstracker lar deg dessverre ikke eksportere). Dermed har jeg (nå etter Endomondo-Gate) alle dataene sikret. Uansett.

Min logikk er derfor; bruk appene som treningssstøtte, ikke som -diktator, eller bibel. Zapp app om du må, det går fort over!

Oppdatering: Hvis du også er lei av å bruke mobiltelefon og apper med både gode og dprlige dager kan en god pulsklokke med GPS være løsningen for også deg. Les noen erfaringer her.

Hva er dine erfaringer med treningsapper?

Steffen.

 

Write A Comment