9. februar går Totenåsløpet av stabelen – med egen klasse for felleski.

Totenåsløpet er et tradisjonsrikt turlangrenn på Totenåsen som står opp igjen i ny drakt etter en del år i dvale. Etter mange år uten Totenåsløpet, setter arrangøren i gang igjen, i en helt ny trasé for sesongen 2018/2019. Rennet går fra Torsætra 500 m.o.h, som ligger i Østre Toten kommune sør i Oppland, langs veien som går mellom Toten og Hurdal. Løypa klatrer opp på Totenåsen mot vest og ender i Lensbygda på ca 400 m.o.h. Rennet, i detalj, starter på Torsætra, går om Skjeppsjøen til Hognsætra, Hemningsdalen mot Anfinnsætra, Langsætra – Sisselrotkampen med målgang på Lensbygda idrettsplass (ca 400 moh). Distanse: 24 km.

Egen felleskiklasse

Torbjørn Koch, én av initiativtakerne bak Totenåseløpet forteller hvorfor de har satset på egen felleskiklasse: -Vi valgte å ha egen felleskiklasse nettopp fordi det er flere og flere som har fått øynene opp for dette. Men i vanlige klassiske turrenn vil det på tradisjonelt blåswix-føre være en ulempe med felleski. Kanskje kunne det vært gøy å ha egen klasse KUN for felleski? Vi hadde lyst til å prøve og det blir spennende å se hvor mange som stiller. Dessuten er det egen klasse for fristil. Og så er det en klasse uten tidtaking, forklarer Koch. -For felleskientusiaster vil det i forkant av rennet settes opp et gratis kurs i Lensbygda hvor Åge Skinstad og Åge Nicolaisen hjelper folk med råd om preparering av felleski.

Oppstart etter en periode i dvale

Rennet kom etter et initiativ av Harald Udnæseth i Østre Toten Skilag og Totenåsløyper. Han tok kontakt med Torbjørn Koch i skigruppa i Lensbygda sportsklubb og sammen ble vi enige om å jobbe for at dette skulle bli virkelighet. To av karene som har vært med å jobbe for dette, Jon Kvale og Åge Nicolaisen, har tidligere vunnet Totenåsløpet, den gang det gikk fra Skreia til Hurdal og hadde distansen 35 km. Den gang hadde løpet en vandrepokal (satt opp i 1981), og denne er funnet fram igjen til løpet nå i vinter. Åge Skinstad, som mange kjenner fra skirenn i inn- og utland, har også vært med i planleggingen av rennet.

Logistikken er ivaretatt

Siden start og mål ikke er på samme sted vil det være parkeringsmuligheter ved Torsætra og tilbud om busstransport tilbake dit fra Lensbygda etter rennet. Bestilling av plass på buss kan gjøres når man melder seg på (www.eqtiming.no). Førstemann til mølla. Sekker kjøres fra startområdet til målområdet rett etter rennets start. På Lensbygda sportshytte er det garderober og dusjer, samt salg av mat og drikke både under og etter rennet, oppgir arrangøren.

Busstransport tilbake fra Lensbygda til Torsætra etter rennet kan bestilles ved påmelding.

Barneskirenn

På Lensbygdaplassen vil det foregå barneskirenn mens de mer aktive løperne er på vei over åsen fra Torsætra.

Rennet har tre klasser: Fristil, felleski og turklasse (uten tidtaking). Påmelding skjer via www.eqtiming.no. Rennet er et samarbeid mellom klubbene Østre Toten skilag (ØTS), Lensbygda sportsklubb (LSK) og selskapet Totenåsløyper.

Løypeprofil Totenåsløpet

Løypeprofil Totenåseløpet.

 

Write A Comment