Henrik Kristoffersen (NOR) har vært svært suksessrik på Rossignol. Her med Rossignol Hero. Foto: Rossignol.

La oss introdusere deg for Rossignol. Det er nemlig flere ting du ikke visste om dette franske skimerket som helt sikkert vil begeistre deg (Annonsørinnhold).

Én ting er at noen av dagens aller største stjerner som Henrik Kristoffersen, Emil Hegle Svendsen, Martin Fourcade, Nina Løseth, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Federico Pellegrino har valgt å legge sin idrettsskjebne i Rossignols hender – og lykkes kapitalt med det. Tidligere storheter ved navn Alberto Tomba og Jean-Claude Killy gjorde også det. En annen ting er det ærverdige faktum at Rossignol er verdens eldste skimerke som fremdeles eksisterer.

Emile Allais (til venstre) og Adrien Duvillard (tidligere fransk alpinist født 1934, til høyre) arbeider på skimodellen “Allais 60”. Foto: Rossignol.

…Og hva betyr nå egentlig det velklingende navnet Rossignol, som man skulle tro er spesialdesignet for å uttales midt i de franske alper så ekkoet ruller nedover dalen?

Jo, det skal vi fortelle deg. Det betyr nattergal.

Kan man gli rundt i de hvite skoger med et vakrere navn på beina?

Rossignol svarer på naturens krav

Utviklingen de siste drøyt 100 årene har tatt produsenten Rossignol på en reise til å bli et merke for ekte, aktiv og autentisk fjell- og vinterlivsstil. Alle produktene fra Rossignol skal kunne svare på kravene fra naturen. Pålitelighet, kvalitet og design er Rossignols slagord.

…delen av virksomheten som lagde veveri-deler hadde kollapset. Abel Jr. var alene og måtte ta ansvar. Han solgte kontrollen over Rossignol-virksomheten til en kreativ, visjonær og entreprenøriell skiheisbygger ved navn Laurent Boix-Vives.

Det startet i Voiron

Den første kjente referansen til en konkurranse på ski kommer faktisk fra en Tromsøavis, i 1843. Men historien til skiprodusenten Rossignol begynte i Voiron, Frankrike i 1907. Voiron er en kommune, canton, i departementet Isère og arrondissementet Grenoble sørøst i Frankrike. Rundt 1900-tallet hadde byen ca. 12 600 innbyggere. Innbyggerne kalles Voironnaises. Kjenn på ordet, det skal ikke mye til før det gir assosiasjoner til franske fjellkjeder, sol, snø og lokkende vinterutfordringer utenfor vinduet!

Én utgave av Abel Rossignols første ski, i originalt solid tre produsert i Voiron, Frankrike, etter at han kom tilbake fra Norge. Foto: Rossignol.

Voiron ligger dessuten nordvest for én av de andre best kjente og tradisjonsrike franske destinasjoner, Grenoble. Voiron ligger ved elven Morge, 290 moh., og var fra eldre tider hovedstaden i Chartreusemassivet, der industrien var fokusert blant annet rundt produksjon av lerret fra hamp, og veving av silke. Håndtverkerkvalitetene i byen tiltrakk seg oppmerksomheten til flere kongelige og adelige på den tiden. Til Voiron strømmet derfor mennesker fra ulike regioner, blant annet Italia, og regionen vokste og pulserte. Andre selskaper som Radiall (presisjonsmekanikk) og Gueydon Toys / King Toy etableres også her.

Les om Rossignols nyheter for 2017/-18-sesongen.

Dette er så fransk som et arnested for en fransk skifabrikk kan bli.

Abel Rossignol

Tilbake til Voiron og Rossignol. Og nærmere bestemt Abel. Abel Rossignol. Opprinnelig hadde den godeste trearbeideren Abel (f. 1882) et verksted for tredeler til veveri- og tekstilindustrien i området. Abel var lidenskapelig opptatt av den nye fritidsaktiviteten skiløping (som nok hadde et nedoverpreg på den tiden) og hadde blitt betatt av et spektakulært event i Montgènevre i 1907. Sivile og militære skiløpere var samlet for å skape blest og begeistring for skisporten og Abel var én av de som ble betatt. Han bestemte seg for å lage eget skiutstyr for salg. Frem til da hadde ski som oftest blitt laget av tømrere.

Allerede i 1909, under et handelsmarked i Chamonix vant Rossignol en førstepris for sine ski i massivt tre. Inspirert og motivert dro Abel Rossignol faktisk også til kalde, hvite, Skandinavia for å lære mer av de beste produsentene.

Mesteren Emile Alais på vei ned de franske fjellsider på hans og Abel Rossignols ski. Foto: Rossignol.

Emile Allais

Senere får dessuten Abel Rossignols sønn, Abel Jr., sportslig oppmerksomhet fra Emile Allais, far til den franske alpinstilen med parallell skiføring. Allais og Rossignol Jr. blir gode skivenner. Emile Allais blir partner til Rossignol i 1936, samme år som han (Allais) får bronse i OL i Garmisch Partenkirchen i kombinasjonen (slalåm/utfor), og året etter at han tok sølv i VM i Mürren (som forøvrig var vertskap for det første moderne slalåmrennet i 1921; The Alpine Ski Challenge Cup, og første VM i 1931). Allais ble også ble verdensmester i 1937. Allais skulle i Rossignol spesielt fokusere på konkurranseski.

Nyheter fra Rossignol fra 2016/-17-sesongen.

I 1924 hadde partnerskapet med Allais blitt så vellykket at Abel Rossignols firma kunne levere ski til olympierne i OL i Chamonix i 1924.

Olympique 41

Senere tok Abels sønn, Abel Rossignol Jr. over virksomheten. Én av Abel Jr. Og Allais største suksesser var en patent på en laminert slalåmski, med trefiber i flere lag, i 1941 kalt Olympique 41, en ski som holdt seg konkurransekraftig også i etterkrigstiden. Patentet ga en mer fleksibel og motstandsdyktig ski.

To av Rossignols mest legendariske skimodeller; Strato (øverst) og Olympique 41. Foto: Rossignol.

Laurent Boix-Vives

I 1955 hadde Abel senior forlatt denne verdenen, og den delen av virksomheten som lagde veveri-deler hadde kollapset. Abel Jr. var alene og måtte ta ansvar. Han solgte kontrollen over Rossignol-virksomheten til en kreativ, visjonær og entreprenøriell skiheisbygger ved navn Laurent Boix-Vives (f. 1926) og to medinvestorer for 50 000$. Boix-Vives hadde spansk opprinnelse, var sønn av Marie-Louise Marquez-Lull og Anselme Biox-Vives, en markedsfører og kunstner. Laurent og utmerker seg tidlig gjennom sin ansvarlighet.

Drømmer du om den perfekte fjellturen uten mas og tjas med smøring av ski? Les om Rossignols felleski R-Skin her!

Før han blir involvert i Rossignol bygde han en skibakke i landsbygda Moriond, grunnlag SA Anselme Bois et Cie Teleskis og kjøpte også Moriond Teleskis Corporation. Boix-Vives var av opptatt av skisporten fordi han var av den oppfatning at dens utvikling hindret utvandringen fra dalene. Da Boix-Vives overtok ble også gjelda til selskapet betalt, og de satset alt på skiproduksjon fremover under teknisk ledelse av Abel Jr. og hans kamerat fra tidligere dager, Emile Allais. I denne perioden var Rossignol dessuten de første som aktivt og kompromissløst begynte å bruke utøverne som reklameobjekter for sine ski. De utviklet også en plan for å markedsføre Rossignol i hele Europa, USA og Japan.

Laurent Boix-Vives og Roger Abondance; en av mesterhjernene bak noen av Rossignols beste ski og leder av racing-avdelingen, med flere av Rossignols mest suksessrike skimodeller. Foto: Rossignol.

I 1960 slo Rossignol for alvor gjennom i OL i Squaw Valley da Jean Vuarnet fra Frankrike vant utfor med Emile Allais´ og Rossignols første helmetallski, kalt Allais Major.

Strato

Verdensmesterskapet i 1966 – et nytt spesialteam i Rossignol for utvikling av racerski, og Laurent Boix-Vives – ga verden et nytt legendarisk Rossignolnavn; Strato. En ski som var tynnere og letter enn verden hadde sett før, ved bruk av glassfiber i konstruksjonen. Strato fikk en lasert, burgunder farge, og fire franske toppalpinister, blant de Jean-Claude Killy vant med Strato´ene og gjorde de berømte. Strato´ene bidro til seks gullmedaljer i mesterskapet.

Strato ga stor heder og ære til Rossignol og alpinistene i mange år, og senere produktutvikling ga andre modeller som Roc 550 og ST-650 på starten av 70-tallet. Rossignol hadde blitt verdensledende, og Boix-Vives fikk en utmerkelse fra den franske statsministeren som årets leder.

Satsing på langrenn fra -70

Les om Rossignols langrennsfilosofi: lengst mulig opp i bakken med feste.

Årene som fulgte ga imidlertid varierende etterspørsel, blant annet på grunn av finansielle rystelser i verdensmarkedet, og i 1976 satset Rossignol på langrenn. Men nye økonomiske utfordringer i USA gjorde Rossignols produksjon over there dyr. Fabrikkene ble lagt ned omtrent på samme tid som Rossignols aksjepris sank som en stein. Likevel vant Rossignol 6 av ti gullmedaljer i OL i 1988 i Canada.

Emil Hegle Svendsen, en av skiverdenens store stjerner på Rossignolski og -sko i Ruhpolding (Sprint), Tyskland 13.01.2017. © Manzoni/NordicFocus/Rossignol

Rett før millenniumskiftet hadde ulike omstendigheter gjort at langrennsutviklingen og langrennsskiene til Rossignol gjorde det mye bedre enn alpinskiene. I tillegg slet Rossignol med dyr produksjon i sine Europeiske fabrikker mens de andre konkurrentene hadde flyttet til lavkostland. I 2005 ga Boix-Vives seg (Abel Jr. hadde tatt sin hatt og gått tidligere) og Rossignol ble overtatt av australsk-amerikanske Quicksilver. Her gikk det dessverre fremdeles trått for nattergal-merket blant annet på grunn av noen varme vintre. Rossignol dro aksjeprisen til Quicksilver-merket ned. Men Rossignol holdt ut. De ble kjøpt av en svensk investeringsgruppe og Boix-Vives´ familie, som i dag fremdeles eier Rossignol-merket. Hovedkvarteret ligger fremdeles i Isére i Frankrike og direktøren i dag heter Bruno Cercley.

Ved siden av dagens satsing på langrenns- og alpinski, har Rossignol også vært innom tennis og golf, og de har hatt eierskap i både Salomon og Dynastar, og produserer også vinterklær og annet vinterutstyr. Caber, Geze, Look er noen av merkene som Rossignol opp gjennom årene har tatt over og utviklet videre under Rossignol-navnet.

I 2009 åpnet forøvrig Laurent Boix-Vives sammen med sin kone Janine et femstjerners hotell i Courchevel, kalt Le Strato, etter en av Rossignols mest legendariske skimodeller.

Martin Fourcade (FRA) i Hochfilzen, Østerrike (12.02.2017). IBU VM i skiskyting, jaktstart menn. www.nordicfocus.com. © NordicFocus/Rossignol.

Dagens Rossignol-stjerner

Franske Martin Fourcade er kanskje den mest suksessrike idrettsutøvere på Rossignol langrennsski. Skiskytteren har 11 VM-gull, to OL gull og har vunnet verdenscupen sammenlagt 6 ganger. Fourcade er dessuten ridder av æreslegionen og av Den nasjonale fortjenstorden, og har også mottatt Holmenkollmedaljen. For to sesonger siden gikk én av skiskytingens andre store utøvere, Emil Hegle Svendsen også over til Rossignol langrennsski etter å ha latt seg imponere under testene av merket, blant annet fordi servicefolkene tok seg så godt av ham. Emil Hegle Svendsen har 12 VM-gull og fire OL gull, og 36 seire i verdenscupen. Federico Pellegrino er også én av dagens stjerner i Rossignol-stallen. Han er regjerende verdensmester i sprint fra Lahti og har foreløpig vunnet 9 enkeltseire i verdenscupen.

Henrik Kristoffersen i aksjon i Val d´Isère, Abel (og) Rossignols hjemtrakter. Foto: Rossignol.

Dagens største stjerne, i hvert fall sett med norske øyne, på Rossignolski i alpinsirkuset trenger trolig ingen introduksjon. Henrik Kristoffersen smalt inn på verdensscenen i alpinsirkuset for få år siden i typisk Rossignol-ånd. Henrik har 6 Jr-VM-gull, 15 seire i verdenscupen, og vant slalåmcupen i 2015/-16. Dette året gjentok han bedriften bare Alberto Tomba, Marc Girardelli og Ingemar Stenmark har gjort før ham (7), nemlig å vinne seks verdenscuprenn i slalåm på én sesong.

Voiron i dag

Byen Voiron lever som Rossignol i beste velgående den dag i dag. St. Bruno Kirken bygget (1864-1873) av munkeordenen Grand Chartreuse er et flott landemerke på stedet. Chartreuse er for øvrig også navnet til det verdenskjente likørdistilleriet Chartreuse Cellars som blant annet består av verdens lengste likørkjeller. Voiron er også utgangspunkt for dampjernbanen som går til Saint-Laurent-du-pont, og til Charavines. Ved siden av ski og likør har også Voiron tradisjoner i produksjon av sjokolade og klær.

Les mer om Voiron her og Rossignol her.

Kilder:

https://www.skiinghistory.org/history/timeline-important-ski-history-dates

https://www.skiinghistory.org/history/100-years-rossignol, https://en.wikipedia.org/wiki/Voiron

https://en.wikipedia.org/wiki/Skis_Rossignol

https://en.wikipedia.org/wiki/Rossignol

https://www.skistar.com/no/Shop/Merker/Rossignol/

http://www.janinetissot.fdaf.org/jt_rossignol.htm

https://translate.google.no/translate?hl=no&sl=fr&u=https://fr.wikipedia.org/wiki/Laurent_Boix-Vives&prev=search

https://no.wikipedia.org/wiki/Martin_Fourcade

https://en.wikipedia.org/wiki/Skis_Rossignol

Write A Comment