Trondhjems Skiklubs økter er varierte, med ikke bare løping, men også spesifikke styrke-, spenst- og teknikkøvelser (Foto: Trondhjems Skiklub).

Det er ikke lenger noen tvil. Våren 2017 er offisielt her. Et av de sikreste vårtegnene er aktivitetene skiklubbene tilbyr snøløse men ivrige mosjonister. Det betyr også at det er påmeldingstid til vårtrening nå og og noen av aktivitetene er allerede i gang.

Dyktige og erfarne instruktører sørger for at du lærer de riktige tingene. (Foto: Trondhjems Skiklub).

Trondhjems Skiklub har allerede startet med sine tradisjonelle treningsgrupper for vårtrening. -De fleste av oss ønsker å opprettholde en sprek og sunn kropp, og trene for helsen og velværets skyld. I en hektisk hverdag er det lett å prioritere bort eller utsette trening. Arbeid med folkehelse er en viktig sak for Skiklubben, og derfor tilbyr vi treningsgrupper hele året. Nå står vårtreningene for tur, forteller Line Selnes, prosjektleder og primus motor i Skiklubben i Trondheim.

Ute Basic 1 og 2, og Ute Pluss

Selnes forteller at de har delt opp treningstilbudet i tre deler; Ute Basic 1 og 2, og Ute Pluss. -Ute Basic 1 er en tradisjonell intervalltreningsgruppe med erfarne og dyktige ledere som tar med treningsgruppen på ulike intervalløkter, gjerne kombinert med noen innslag av ulike former for styrketrening utendørs som passer skiløpere. Du får god veiledning, instruksjon i god løpeteknikk og lærer om det å styre treningsøkta og intensitetsnivå. Ute Basic 2 er en litt «snillere» utgave der man veksler på å løpe og gå, og som passer best for de som først og fremst vil komme i gang med jevnlig mosjon. Også her får man grunnleggende tips om løpeteknikk og introduksjon til intervall- og styrkeøvelser. Ute Pluss er i stor grad det samme som Ute Basic 1, men med et mer omfattende styrketreningstilbud på treningsstudio i tillegg til intervalløktene, forteller Selnes.

Godt for sinn og velvære

Selnes synes også det er viktig å få frem at det ikke bare er for bedre fysisk helse man bør trene. -Fysisk aktivitet har en positiv innvirkning på sinn og

God og felles innsats under intervalløktene hos skiklubben (Foto: Trondhjems Skiklub).

velvære. Mange som er fysisk aktive sammen med andre opplever at det sosiale også bidrar til økt trivsel og godt humør. Trening ute setter i gang sanseapparatet vårt, vi får frisk luft og vi merker at sollyset har en god effekt på oss. Energinivået økes og har positiv virkning på sinnelaget, mener Selnes som selv er mye ute i skog og fjell på arbeid for Skiklubben.

Andre tilbud fra Skiklubben

Skiklubben har også en del andre tilbud du kan tenke deg å undersøke nærmere, som Onsdagstrimmen, Dagens løype, Til Topps, Søndagstrimmen, Trondheims Bratteste og Mulitsportuka. De kan du lese mer om her.

Les turrenn.net´s tips før din første rulleskitur her

 

Skiforeningen i Oslo

Trening uten tak med Skiforeningen i Oslo. Foto: Skiforeningen.

Håkon Dahl, leder for aktivitetsavdelingen i Skiforeningen i Oslo forteller at de viktigste tilbudene de har i sommer er rulleskikurs, terrengsykkelkurs, barmarkstrening i form av tilbudet Trening uten tak, samt sommerskiskole for ungdommer.

Dahl forteller videre at for voksne turrennløpere er Trening uten tak og rulleskikursene de mest relevante tilbudene:

Trening uten tak

-Dette tilbudet er nok det best for oppbygning mot vintersesongen og turrenn sammen med rulleskikursene, sier Dahl: -Trening uten tak er gratis barmarkstilbud. Vi ønsker å skape et sosialt miljø, la deltakerne møte likesinnede og andre som ønsker å trene ute i marka. Turrennmosjonistene er kanskje den mest typiske deltakeren, men dette skal være for alle. Forskning sier dessuten at det å trene ute gir en effekt utover det fysiske, nemlig også på det psykiske og mentale. Vi har hatt tilbudet noen år, og i år satser vi enda mer: Oslobefolkningen kan delta på seks ulike steder: Homenkollen, Fossum, Sognsvann, Grorud (Lillomarka), Skullerud og Tøyenparken. Med andre ord har vi 5 tilbud i marka, og et i byen, forteller Dahl.

Med Trening uten tak-konseptet blir du selv en del av Oslo bys tak. Foto: Skiforeningen.

Veldig god oppslutning

Han fortsetter: Oppslutningen er god. Vi begynte forrige uke med 1 gang i uka hvert sted. Det var litt over 100 deltakere første uka totalt, men vi har ambisjoner om å øke deltakelsen etter hvert. Til nå har ca. 600 meldt seg inn i vår åpne gruppe på facebook (PS; Dahl oppfordrer alle til oppsøke Skiforeningen der. Gruppen heter trening uten tak med skiforeningen).

Inkludering av alle befolkningsgrupper viktig for Skiforeningen

Dahl understreker også at et av hovdmålene med aktivitetene er å inkludere alle befolkningsgruppene, også minoritetsgrupper, spesielt med trening uten tak. -Siden det ikke er like naturlig for alle å oppsøke informasjon fra oss på våre hjemmesider daglig, tar vi direkte kontakt med nærmiljøsentraler, frivillighetssentraler og bydelene i området for å spre tilbudet til aktuelle grupper. Derfor har vi også jobbet mye med Facebookmarkedsføring, spesielt rettet mot de som ikke er vår mest typiske målgruppe. Vårt hovedmål er at alle skal med. Derfor er tilbudet gratis, og derfor har vi valgt de stedene vi har valgt. Skiforeningen vil også legge til rette, spesielt for barn fra minoriteter med hensyn til skiopplæring; vi har friplasser på skiskolen og gratis tilbud i feriene. Når det gjelder de voksne har vi spesielle kurs, også for kvinner, og vi har gratis utlån av utstyr. Dahl sier at de jobber mye for dette og lykkes bra, men at det fortsatt er noe å hente.

Les Turrenn.net´s test av Swenor vs. Fischer klassiske rulleski

Rulleskikurs

Dahl fortsetter med å forklare hvordan rulleskitilbudet er formet: -De er inndelt etter de ulike nivåene rulleskibrukerne er på, og det er mange ulike steder vi har kurs. Nivåene er tredelt; nybegynner, øvet og viderekommende. Nybegynner er for de som er helt nybegynner. Ikke nødvendigvis på ski, men på rulleski. Her går kursene i lett terreng og tryggheten på rulleski er i hovedfokus. Deltakerne kan låne utstyr av oss på dette nivået.

Rulleskikurs i refi av Skiforeningen i Oslo. Foto: Skiforeningen.

For nivået litt øvet retter vi oss mot de som har gått litt på rulleski fra før, og har utstyr selv. Her vil utbyttet de fleste onsker være å få god nok teknikk for å dra ut på tur selv, for eksempel i Maridalen eller Sørkedalen.

Det øvcerste nivået, viderekommende, er for terping på fart, kjøre svinger bedre for å ta vare på fart, og slike ting. Nivået er for de som bruker rulleski aktivt i treningen og vil ha mest mulig ut av det.

Dahl forteller også at gjennomføringen er lagt opp slik at det er mulig å starte med nybegynerkurs på våren og følge opp med videregående på høsten. -Det er to kurskvelder pr. kurs, og maks seks pr. gruppe. Vi vil ha små grupper, for best mulig utbytte og læring. Kursene gjentas over tre perioder, og det er selvsagt ulike kurs for klassisk og skøyting.

-Et eget segment som er ganske popuært er forresten bedrifter, skyter Dahl inn. -Da er det ment som en sosial happening og de drar sammen på kurs. Under slike kurs kan man også få litt mer rundt, for eksempel ulike foredrag. Disse er ganske populære, forteller Dahl.

Gode, trygge og utdannede instruktører

Instruktørene tar godt vare på deltakerne på rulleskikursene til Skiforeningen. Foto: Skiforeningen.

Aktiviteteslederen i Skiforeningen avslutter med å presisere: -Det er veldig gode instruktører som holder kursene; De har god bakgrunn fra både langrenn og rulleski selv, og har eget instruktørkurs for best mulig helhet og pedagogikk under kursene.

PS: Du kan også gå inn på Facebooksiden til Skiforeningen og se rulleskiskolen, for eksempel som her om bremsing, med korte videosnutter med tips om rulleski

Write A Comment